Suuri viikko on jo puolessa välissä. Tästä paaston ja pääsiäisen väliin jäävästä viikosta voit lukea enemmän vaikka täältä.

http://www.ortodoksi.net/index.php/Suuri_viikko

En millään ehtinyt palmusunnuntaina postaamaan illallistamme, vaikka tarkoitus olikin olla ajoissa. Taitaa olla niin, että voi alkaa lukea itsensä kokeneeksi blogistiksi, kun onnistuu ennakoimaan ja tekemään juttuja, hmm, ajoissa.

Perheessämme viikonloppu oli jälleen aikuisväelle työpainotteinen, mutta virpovitsat olimme askarrelleet ja lapset saivat virpoa läheiset, kummit ja mummit ja muut aamulla ja osan sitten päivän mittaan virtuaalisesti. Virpovideo tai -kuva puhelimessa tuo kummilapsen lähemmäs ja skypellä pääsee vaihtamaan samalla muutkin kuulumiset.

Koska iltapäivä oli kaunis ja vapaa, ja keittiökin sopivasti aika siisti, innosti jääkaapin sisältö ja yrtit pöydällä kokkailemaan  illallisen.

Pestoa ja peruna cnoccheja, marinoitua kesäkurpitsaa ja munakoisoa, tomaattisalaattia ja kylmäsavustettua lohta. No, tuo lohi oli vähän hätävara, kun ei lähikaupasta löytynyt tuoretta kalaa.

Valmistelut kannattaa aloittaa marinoiduista kasviksista. Tee munakoisosta ja kesäkurpitsasta haluamasi muotoisia, noin 1cm paksuja siivuja. Sivele oliiviöljyllä ja paista pannulla molemmin puolin kauniin värisiksi. Kesäkurpitsoiden kanssa lomittain astiaan laitoin sitruunamelissasilppua, sitruunamehua ja himpun verran suolaa. Munakoisoille laitoisn lorauksen chilillä ja valkosipulilla maustettua öljyä, sitruunamehua ja suolaa.

Sillä aikaa kun kasvikset jäähtyy ja marinoituu, valmistele cnocchit. Neljälle keitä puoli kiloa jauhoistaperunaa ja muussaa ne kypsinä survimella tai sähkövatkaimella. Anna jäähtyä. Lisää 1dl vehnäjauhoja, 1 munankeltuainen ja ½-1tl suolaa. Jossain netin ihmemaassa luki, että vehnäjauhon voi korvata maissijauholla, ja kun polentakin on tosi herkkua, niin mikä ettei. Sekoita taikina tasaiseksi. Jaa kahteen tai kolmeen osaan, pyöritä  taikinasta tankoja ja pätki noin 1cm mittaisiksi paloiksi. Jauhoja tarvitsee vielä avuksi. Samalla laita kiehumaan iso kattilallinen reilusti suolattua vettä. Nämä pötkylät voi jättää odottamaan, sillä loppu tehdäänkin juuri ennen pöytään käymistä.

Pestokastikkeeseen tarvitset ruukullinen basilikan lehtiä, 2-3 valkosipulinkynttä, kourallisen pinjan siemeniä ja 1-1,5dl oliiviöljyä, nämä hienonnetaan sauvasekoittimella ja seokseen lisätään 1dl parmesaaniraastetta. Maistuu kyllä hyvälle ilman juustoakin.

Tomaattisalaatti: siivuta 2-3 tomaattia, (ja laita sekaan varsiselleriä tikkuina). Ripottele päälle ½tl kuminan siemeniä ja 2-3 silputtua anjovisfilettä. Ja nämä siis niitä eteläeurooppalaisia, ei Janssoneita . Tee kastike, sekoita 1tl hyvää sinappia ja 1rkl viinietikkaa, lisää rouhaisu pippuria ja suolaa myllystä ja lopuksi sekoita joukkoon 0.5-0.75dl oliiviöljyä. Kaada kastike salaatin päälle. 

Kun pöytä on katettu, keitä cnocchit. Ota pötkö kerrallaan, paina kuoppa peukulla tai tee se haarukalla ja laita kiehuvaan veteen. Kypsyminen kestää noin minuutin ja valmiit cnocchit nousevat pintaan, mistä ne annos kerrallaan voi nostella tarjoiluastiaan. Minulla näistä tuli liian isoja, mutta kypsyivät kumminkin. Keittämisen jälkeen olivat kuitenkin helposti muussautuvia. Maku oli hyvä. Sekoita joukkoon pestokastike tai salvianlehdillä maustettua voisulaa.

Kutsu kaikki syömään!

P.s. Jälkiruuaksi saimme poikasen tekemää juustokakkua, nam! ihanaa että nuori mies innostuu leivonnasta!