Flammkuchen, eli liekkikakku on kotoisin Elsassin maakunnasta, jonka kuuluisin kaupunki on Straßburg. Nykyisin Elsass on Ranskaa, mutta maakunta on kuulunut historiassa myös Saksaan ja paikallinen murre onkin lähinnä saksaa. 

Elsassilaiset ruuat ovat ihana sekoitus ranskalaista ja saksalaista ruokaperinnettä. Koko Lounais-Saksassa rakastetaan Flammkuchenia! Parhaimmillaan se on suoraan kiviarinauunista jonkun pikkukylän viinijuhlilla, kaverinaan Riesling-Schorle...

Flammkuchen tehdään hiivattomasta vehnätaikinasta, joka kaulitaan ohueksi rapeaksi "pitsaksi". Päälle sivellään perinteisesti paksua hapankermaa ja ripotellaan pieniä kuutioita vahvanmakuista savulihaa tai ilmakuivattua kinkkua sekä sipulirenkaita. Niinkuin kaikissa aidoissa kansanruuissa, on tässäkin tietysti käytetty sitä mitä on löytynyt.

Alla oleva resepti on osoittautunut meillä erittäin toimivaksi ja kasvispäälliset noudattelevat alkuperäisen Flammkuchenin henkeä: ne saavat olla aika voimakkaan makuisia ja niitä ripotellaan Flammkuchenin päälle pieninä kuutiona. Täytteillä ei päällystetä koko kakkua, vaan valkoinen kastike jää näkyviin.

Flammkuchen-taikina (kaksi pyöreää "pitsaa", 2 hlö)

225g vehnäjauhoja

2 rkl oliiviöljyä

1 kananmunan keltuainen

1/2 tl suolaa

- Ainekset vaivataan sileäksi taikinaksi ja muotoillaan palloksi. Pallo sivellään oliiviöljyllä ja jätetään kelmussa lepäämään huoneen lämpöön n. puoleksi tunniksi.

Mozzarella-kastike

1 Mozzarella-juusto, n. 100g, ei ole niin väliä paljonko tarkalleen

n. 125g hapankermaa (rasvaa 10-15%)

1 rkl oliiviöljyä

suolaa

- Mozzarella raastetaan karkeaksi raasteeksi ja ainekset sekoitetaan.

- Kastikkeen sijaan voi käyttää ihan vain tanakampaa ranskankermaa.

Täytteitä

Kirsikkatomaatin puolikkaat tai pienet tomaattikuutiot

Kuutiotu, marinoitu paprika

muut italiaiset antipastit

sipulisiivut, erityisesti vihreä kevätsipuli tai punasipuli

tuoreet herkkusienisiivut

Leipominen ja paistaminen

- Lämmitä uuni n. 250 asteeseen, anna pellin lämmitä uunissa

- Kauli taikinasta kaksi pyöreää tai soikeaa Flammkuchen-pohjaa. Öljyinen taikina ei tartu pöytään eikä käsiin, mutta kaulitsen sen yleensä silti suoraan leivinpaperipaloille.

- Levitä pohjille Mozzarella-kastike (tai ranskankerma) ja ripottele haluamasi muut täytteet. Älä liioittele täytteiden määrää. Silloin on vaarana, ettei pohja keskeltä paistu kunnolla rapeaksi.

- Rouhi päälle vielä suolaa ja pippuria myllystä tarpeen mukaan.

 

 

- Paista uunin alatasolla yksitellen noin 10-15 minuuttia. Taikinan reunat saa olla ruskeat. Ihannetapauksessa koko pohja on alhaaltapäin ruskeiden pilkkujen peitossa, mutta tämä harvoin onnistuu tavallisilla uuneilla. Ollapa oikea leivinuuni...

 

Ja tältä näyttää reseptimuistikirjan rakastettu sivu...