Ennen paastoa Suomessa on laskiainen ja syödään laskiaispullia ja hernekeittoa. Täällä Saksassa kyseistä paastoa edeltävää aikaa nimitetään alueittain eri tavalla: Karneval, Fasching, Fastnacht. Kalorien tankkaus ja muut lihalliset ilot kuuluvat kuitenkin kuvaan täälläkin.

Karnevaalia vietetään erityisesti katolilaisilla alueilla, mutta myös evankeliset osallistuvat juhlintaan. Vähiten perinteitä on itäisissä osavaltioissa - sattuneesta syystä. Perinteiseen juhlintaan kuuluvat kaupungin läpi kulkevat karnevaalikulkueet, jotka kommentoivat ajankohtaisia asioita. Suosittuja ovat myös erilaiset juhlat ja bileet, joihin kuuluu naamioituminen, tanssia ja humoristista ohjelmaa. Keskeisessä osassa ovat karnevaaliseurat, jotka toimivat urheiluseuran tapaisesti valmistellen koko vuoden ajan tanssiesityksiä ja rämiseviä musiikkinumeroita.

Karnevaaliruokaa ovat etenkin monenlaiset munkit. Munkkeja syödään Saksassa läpi vuodenkin, mutta karnevaalien aikaan valikoima on parhaimmillaan. Tänään minua houkutteli leipomon vitriinissä suklaapäällysteinen munkki pähkinänugaatäytteellä... Muutenkin karnevaalijuhlintaan kuuluvat makeat leivonnaiset, jotka koristellaan mahdollisimman värikkäästi, lastenkutsujen tyyliin. Lapsille järjestetäänkin omia karnevaalikekkereitään, ja päiväkotiinkin saa tulla naamiaisasussa.

Karnevaaliaika alkaa "virallisesti" jo ennen joulua, 11.11., mutta juhlinta keskittyy katolilaista paastoaikaa edeltäviin päiviin. Suomalaisittain laskiaistiistai on täälläkin varsinainen "Fasching", mutta jo sitä edeltävä ruusumaanantai, "Rosenmontag" on tärkeä karnevaalikulkueiden päivä. Katolilainen paasto alkaa laskiaistiistain jälkeisenä keskiviikkona, jota kutsutaankin tuhkakeskiviikoksi: "Am Aschermittwoch ist alles vorbei.". Tuhkan sirotteleminen päänsä päälle on kuitenkin käynyt nykyään harvinaiseksi :)

Ympäristön mukaisesti olen ottanut tavaksi aloittaa paaston tuona tuhkakeskiviikkona. Tänä vuonna siis 9. maaliskuuta.

Terveisin,

Saksan sisko