Suuri perjantai on hiljainen päivä. Kirkossa kävin pienempien kanssa ehtoopalveluksessa. Aurinkoisessa säässä oli mukava kävellä.  Suuri perjantai on myös paastokeittopäivä. Oikeastaan koko päivänä ei juuri kuuluisi syödä, mutta ei se ihan niin onnistu.

 Paastokeitto on kaikilla omanlaisensa, yleisreseptiä ei liene muuta kuin että se on kasviskeittoa. Minä tutustuin ajatukseen kolmetoista vuotta sitten, kun odotin rakasta lomalle kotimaahan. Päivä iltalentoa odottaessa kului hitaasti. Onneksi ystävät kutsuivat minut paastokeitolle. Vieraanvaraisuus jää mieleen.

Meidän paastokeitto

(jälleen reseptin takana on Marianne Kiskola, tufu keittokirja, 2005)

Bataatti, (täydensin porkkanalla) sipuli, 1rkl raastettua inkivääriä, ½tl chiliä, 1tl curryä, 1pkt pehmeää tofua, 1prk kookosmaitoa, 5dl kasvislientä, 1 limen mehu, 2tl suolaa.

1 ruukku korianteria (tai mieleistäsi yrttiä), ½dl ruokaöljyä

Kuutioi ja keitä kuorittu bataatti (+porkkanat) suolalla maustetussa vedessä, kuullota samalla silputtua sipulia yhdessä mausteiden kanssa. Soseuta bataatti/juurekset, sipuli ja tofu sauvasekoittimella. Lisää kookosmaito, limemehu ja kasvisliemi. Valmista korianteriöljy hienontamalla monitoimikoneessa ensin yrtit ja lisäämällä öljy sekaan nauhana. Koristele keitto lautasella yrttiöljyllä.

 

Paasto alkaa olla ohi ja juhla käsillä. Ennen paastoa sitä odottaa tätä muutosta arkeen, ja juhlaa odottaa vielä enemmän. Kyllä, odotan poropaistia ja muita juhlaruokia. Kuitenkin enemmän odotan yhteistä juhlaa perheen ja ystävien kanssa. Lapset odottaa herkkuja, karkkipäiviä ei ole pidetty, pian niitä on monta yhtäkyytiä. Ja mikä ihanuus, pääsiäisaamuna odottaa piilotetut suklaamunat, ja ne saa syödä aamupalaksi. Toistaiseksi olen onnistunut piilotuksessa niin hyvin, että viimeiset suklaat on löytyneet vasta parin viikon päästä 

 

p.s. meidän pääsiäislammas ei tänä vuonna saapunutkaan, tai saapui, ihanaa luomukaritsaa, mutta ei paistia ja niinpä paistina tehdään sunnuntaiksi poroa ja lammasta nautitaan sitten vappuna!