Tämän ruokalajin valmistuksen vaativin vaihe on kalan ostaminen. Ottaen huomioon kalakantojemme hälyttävän tilan ja merenpohjan troolauksen vakavat seuraukset meriemme luonnolle, kalan syöminen ei ole ihan pikkujuttu eettiseltä kannalta. Seuraavat lajit ovat erityisen paljon levon tarpeessa: turska, lohi ja tonnikala. Reseptin alta löytyy lisää tietoa kestävistä kaloista ja äyriäisistä.
Täällä Englannissa Marine Stewardship Council (http://www.msc.org/) antaa sinisen merkkinsä vastuullisesti kalastetulle kalalle. He suosittelevat myös vastuullisia kalaravintoloita USA.ssa Britanniassa, Saksassa ja Hollannissa. Vastaavia paikallisia kestävän kalan merkkejä kannattaa vaatia näytille ja seurata.
Suomalaisella kalatiskillä on yleensä kestävämmistä kaloista Itämeren silliä ja kasvatettua kirjolohta. Lisäksi on tietysti suomalaisia järvikaloja. Tähän ruokaan sopivat isohkot vaalealihaiset kalat kuten coley, pollock, pouting, tilapia, haddock tai black bream. Lohen sukuiset kalat ovat tietysti aina mahtavia kokonaisena uunissa, joten tuttu kirjolohi käy jo aika juhlavasta ateriasta.
KOKKAAMINEN
Kun kestävä kala on kannettu kotiin, laita uuni lämpenemään 200 asteeseen tai 180 jos kyseessä on kiertoilmauuni.
Kun ottaa kaikki aineet esille ja laittaa työalustat ja kipot valmiiksi, tämä ruoka syntyy varsin nopeasti.Kalaa paketissa
Kestävää kala
Suolaa ja mustaa pippuria
Leivinpaperia
- Ota yksi iso kestävä kala tai pari keskikokoista
- Puhdista, kuivaa ja mausta suolalla ja pippurilla (muutakin saa laittaa)
- Ota iso levy leivinpaperia
- Kastele paperi läpikotaisin haaleassa vedessä ja purista kuivaksi
- Kääri jokainen kala erikseen tiiviisti märkään paperiin
- Lisää toinen kerros märkää paperia
- Asettele paistinastiaan, taitokset kalan alle, niin etteivät ne aukea uunissa.
Kala voi köllötellä odottamassa sen aikaa, kun valmistelee vihannekset.
Paahdetut vihannekset
Kiinteitä perunoita
Bataattia, jos on
Jotain värikästä kurpitsaa, kuten butternut squash
Punasipuli isoina lohkoina käy mukaan
Oliiviöljyä
Tuoreita tai kuivattuja yrttejä (rosmari, timjami, meirami on oikein hyviä tähän)
- Kuori ja paloittele kuutioiksi vihannekset kypsymisajan mukaisessa järjestyksessä, eli ensin perunat ja bataatti.
- Laita kuutiot laakeaan uunivuokaan tai uunipannuun.
- Mausta oliiviöljyllä ja talvisilla yrteillä, kuten rosmariini, salvia, timjami, meirami. Valkosipulia voi myös laittaa sekaan (jos tietää vieraidenkin tykkäävän)
- Hujauta siis hitaasti kypsyvät vihannekset ja kala uuniin ennen kuin alat touhuta muiden vihannesten kanssa. Paistoaika riippuu tietenkin kalan koosta, mutta siinä 20-25 minuuttia on tavallisesti OK.
- Seuraavaksi kuoritaan ja pilkotaan kurpitsat ja muut nopeammin kypsyvät vihannekset. Ne lisätään perunoiden sekaan, kun uuni avataan perunoiden kääntämistä varten, noin 10-15 minuutin kypsymisajan jälkeen.
Tunisialainen fenkolisalaatti
Tarvitaan yksi fenkoli kahta aikuista syöjää kohti. Lapsille oli erikseen tavallista vihreä salaattia, mutta osa lapsista tykkäsi kovasti fenkolista. Fenkoli on Suomessa haastava vihannes löytää. Mikähän sopisi sen tilalle?
Huom: Tässä reseptissä yrtit eivät ole mausteita vaan valmistusaineita. Niitä on määrällisesti paljon enemmän kuin Suomessa on totuttu laittamaan.
Annos neljälle aikuiselle:
2 fenkolia
Iso nippu persiljaa
Iso nippu minttua
Puolen sitruunan mehu
Suolaa
Mustaa pippuria myllystä
Oliiviöljyä
Hyviä vihreitä oliiveja (kehnoja ei kannata laittaa ollenkaan)
- Pese fenkoli ja puhdista pinnalta tummat kohdat
- Puolita pituussuunnassa
- Leikkaa poikittaissuunnassa ohuiksi siivuiksi ja laita kulhoon
- Erottele persiljan ja mintun lehtevät osat kovista varsista
- Laita yrtit isolle leikkuulaudalle ja hakkaa veitsellä pieneksi silpuksi
- Sekoita yrtit fenkolin sekaan
- Mausta suolalla, pippurilla, sitruunan mehulla ja oliiviöljyllä
- Sekoita hyvin
- Lisää lopuksi vihreät oliivit kokonaisina tai siivuina ja sekoita kevyesti
Sitten kala ulos uunista. Tarkasta paahdettujen vihannesten kypsyys ja jätä ne uuniin vielä hetkeksi jos tarve vaatii.
Kala pysyy lämpimänä paketissaan kuivumatta vaikka jopa 10 minuuttia. Hyöryävä paketti avataan pöydässä ruokailijoiden edessä.Hyvää ruokahalua!
------
KESTÄVIÄ KALOJA ETSIMÄSSÄ
Coley, mackerel but not by trawler, pollock, pouting, arctic char, net caught sea bass, net-rod-line caught Black bream, Baltic line caught cod, dab, gurnard, tilapia, red mullet, European pilchard, gill net and line caught haddock but not from North East Atlantic, Herring, oysters, pole and line caught Skipjack tuna, squid caught by jigging.
Lisää veden viljaa, järkevästi kasvatettuna:
Organic farmed trout, fresh water and farmed rainbow trout, prawns from zero impact system or organic certified pond system, organic certified European salmon, farmed muscles.
Tarkkoja tietoja antaa: http://www.fishonline.org/
Kommentit