Ortodoksinen talvi kulkee välillä eri järjestyksessä muiden menon kanssa. Ei sitä lapsiperheessä tietysti juuri huomaa, vaikka pikkujouluaikaan paastotaan, ja kun muut viettää tipatonta tammikuuta on itsellä juhlakausi. Ja kun se tipaton loppuu, on aika alkaa valmistautua uuteen paastoon :-)

Suurta paastoa edeltää valmistusviikot, ja niistä ensimmäisenä on paastoton viikko mitä nyt vietetään. Karkkikuri löystyy lapsille, ja hmm, tulee kyllä itsekin herkuteltua. Sopivasti näihin samoihin aikoihin on suomessa pari mainiota kausileivonnaista, Runebergin tortut ja laskiaspullat.

Meidän perheen Ruuneperiläiset (18 sopivan kokoista) tehdään näin.

Murskaa 100g pipareita tai muita keksejä, lisää 100g mantelirouhetta tai -jauhoja, 1dl ruiskorppujauhoja ja 2,5dl vehnäjauhoja. Sekoita joukkoon vielä 2tl leivinjauhetta. Monet laittaa vielä kardemummaa ja vaniljasokeria, mutta minusta piparit tuo riittävästi makua.

Toisessa kulhossa vaahdotetaan mikrossa hieman pehmennyt 250g voita ja 2,5dl sokeria. Vaahdon sekaan lisätään yksitellen 4 kananmunaa, jokainen hyvin vatkaten. Tässä auttaa se voin pehmentäminen mikrossa, ei juoksetu niin helposti.

Lisää jauhot ja muruset voi-sokeri-munaseokseen parissa erässä vuorotellen kerman kanssa (2dl).

Jaa taikina annosvuokiin, toki kiva jos on oikeita vuokia, mutta silikoninen muffini vuoka toimii myös. Sitten jälkikäteen voi valita tarjoileeko Ruuneperiläiset muffinin mallisina, vai kippaako nurinpäin ja saa vähän aidomman vaikutelman.  Kostutus tehdää sokerivedellä (2dl vettä, 2rkl sokeria), omenamehulla. Leivosten päälle laitetaan nokare vadelmahilloa ja sen ympäri sokerivesikuorrotus.

Kuvaa en nyt saanut, mutta kyllähän te kaikki tiedätte mltä nämä näyttää!

p.s. viikonloppuna sitten tiedossa laskiaispullia, ja niitä tarjoillaan sekä hillon että mantelimassa kanssa, kaikille toiveensa mukaan ;-)