Blinit on perinteistä paastoon valmistautumis ruokaa venäjällä ja karjalassa. Kun on luovuttu ensin lihasta, niin sitten on viikossa syöty kananmunat ja maitotuotteet pois ennen Sovintosunnuntaita ja paaston alkua. Nykyään blinejä näytetään tarjoiltavan jouluna ja uutena vuotenakin. En oikein itse osaa ajatella että paisteaisin blinejä muulloin. Uutena vuotena meille on tullut tavaksi laittaa venäläistyyppinen salaatti ja zakuska pöytä, herkullinen sekin!

Taikina on blineissä se ratkaiseva, vähän niin kuin pitsassa pohja ja pastassa se pastan keitto (vrt. aiempi siskoni kirjoitus). Blineihin on käytetty yleensä tattarijauhoja, mutta koska rakkaani ei ole suuri tattarin ystävä, olen tehnyt ohrablinejä jo yli kymmenen vuotta.  Taikina täytyy hapattaa, eli pikahommaa tämä ei ole. Kaikilla on oma suosikkireseptinsä, toiset esim. pitävät olutta taikinassa tärkeänä. Itse olen tällaiset suht simppelin perusohjeen kannattaja. Hyvä taikina, paisto ja päälle laadukkaat, simppelit täytteet, se on siinä!

Blinit perheelle, jos tulee vieraita, tee tuplasti

1. vaihe:
3dl maitoa, 15g (1/3pala) hiivaa, 2dl ohrajauhoja, 1dl vehnäjauhoja. Murenna hiiva haaleaan maitoon, lisää jauhot ja sekoita tasaisesti. Jätä liinan alle vähintään neljäksi tunniksi, tai yön ylikin. Jos aika venyy yli 12h, kannattaa siirtää jääkaappiin. Astian on oltava reilun kokoinen ettei kupli yli.

2.vaihe:
2dl kiehuvaa maitoa, 3/4dl kermaa, 1tl suolaa, 2 munaa.

Tämä tehdään juuri ennen paistamista. Lisää aiemmin tehtyyn taikinaan kiehuva maito, kerma ja suola. Erottele keltuaiset ja lisää ne taikinaa. Vaahdota valkuaiset napaksi vaahdoksi ja lisää kevyesti nostellen.

Paista kirkastetussa voissa pienellä lettupannulla tai blinipannulla paksuja lettuja. Jos blinit joutuu odottamaan, ne kannattaa vaikka levittää pelleille ja käyttää uunissa lämpiämässä ennen tarjoamista. samalla pinta tulee uudelleen rapeaksi. Kirkastettu voi ei paistaessa käryä ja maku on hyvä. Kirkastetun voin teko ohje on vaikka tässä http://www.hs.fi/ruoka/artikkeli/Kirkastettu+voi/1135264653604 .

Klassisia blinien lisukkeita ovat suolakurkku, smetana ja hunaja. Tämä makuyhdistelmä on loistava, venäläisen keittiön suurin lahja maailman gastronomiaan -minun mielestä. Viime talvena meillä oli omatekemiä hapatettuja suolakurkkuja, nyt pitää tyytyä kaupan oleviin, kun en syksyllä ehtinyt säilömään. Mutta onneksi nykyään saa myös maitohappokäymisellä tehtyjä suolakurkkua  (kotimaisia, venäjältä ja virosta tuotuja). Kotimaiset on happamampia. Mutta tämä on tärkeä kohta, etikalla tehdyt maustekurkut eivät aja samaa asiaa!

Muita tavallisia lisukkeita on mäti, sipulisilppu, voisula, kananmuna, graavilohi, erilaiset "kasviskaviaarit" ja modernimpina savuporotahnat, katkaravut... tai melkein mitä vaan. Vain mielikuvitus on rajana! Ja vaikka toisissa asioissa perinteitä pitää kunnioittaa ja noudattaa tiukasti, niin blinitäytteissä saa lispua vapaasti

P.s. juomasuosituksena kuiva Riesling tai kuohuviini