"Am Aschermittwoch ist alles vorbei". Tänään Saksassa karnevaaliaika loppui ja alkoi paikallinen paastoaika.

Minun päiväni alkoi lupaavasti aamupalalla, mutta pienen asioiden hoitelun jälkeen yllätti heikotus ja oli levähdettävä lähikahvilassa. Edullisin pikkusyötävä oli croissantti hillolla ja voilla ja sitä en voinut vastustaa. Kun iltapäivällä vielä vetäisin puoli pussia nachoja sähköposteja lukiessani, niin siinäpä oli oikea pohjanoteeraus paaston alkajaisiksi: epäterveellistä ruokaa pelkkään mielitekoon, muun tekemisen sivussa ja ajankuluksi. Tästä on suunta vain ylöspäin...

Iltapalaksi poika toivoi leipää. Saksassa on tavallista syödä lounaaksi lämmin ruoka ja illalla leipää ja leikkeleitä. Mukana on monesti myös jotakin lisuketta kuten keitettyjä kananmunia, makkaroita tai salaatteja. Etelä-Saksassa tällaisen ruokailun nimi on "Vesper" - samaa nimeä käytetään joskus katolilaisesta illan rukouspalveluksesta.

Päivällä syödyn hömpän vastapainoksi tein sitten iltapalalle tämmöisen terveellisen salaatin:

  • raejuustoa
  • tuorekurkkua pieninä kuutioina
  • mausteliemessä säilöttyjä paprikoita pieninä kuutioina
  • yrttisuolaa
  • yrttisekoitusta

Vihanneksia taisi olla yhteensä yhtä paljon kuin raejuustoa. Tietysti tähän olisi voinut lisätä öljyä ja muita mausteita tai vihanneksia, mutta nuo ainekset sattuivat löytymään kaapista. Paprikoista irtoava mausteliemi riitti vallan hyvin kostukkeeksi.

Mausteliemeen lasipurkkiin säilötyt paprikanpuolikkaat on muutenkin erittäin kätevä hätävara kaapissa. Ne maistuvat hapokkaan makeilta ja piristävät muuten tylsää ruokaa. Punaisella värillä on sama piristävä vaikutus silmälle. Koska paprikat ovat jo kypsiä, riittää kun ne pilkkoo ja antaa lämmetä ruuassa. Jos vaikka pelkkä riisi vaikuttaa liian tylsältä lisukkeelta niin ei muuta kuin vähän paprikakuutioita sekaan. Valkoisen ja punaisen iloinen kontrasti myös auttaa lapsia erottelemaan paprikakuutiot taas pois riisin seasta...