Onpas ollut mukava joulu!

Meidän perheen joulutavat tulevat paljon lapsuudenkodeista, mutta omiakin perinteitä on tullut. Jouluun valmistautuminen on paaston lisäksi myös joululauluja, askartelua, lahjojen valmistamista, piparitalkoita, joulujuhlia, ruokalistojen tekemistä, ostoksia...

Joulun viettäminen alkaa aattona, koristelemme joulukuusen ja kodin myös. Hyvin suomalaiseen tapaan syömme joulupuuron aattona lounaaksi, mantelilla tietysti! Ensimmäinen kalaisa jouluateria on syöty aattona. Joulupukki käy - tai ainakin jättää lahjoja.

Täysi juhla alkaa joulukirkon jälkeen. Tänä vuonna yökirkossa oli mukana myös lapsoset, ja aaton kala-ateria skipattiinkin kokonaan. Yöllä piti olla kinkku odottamassa kotiutujia, mutta mitä vielä. Saimme odottaa kinkkkua aamu viiteen  Silloin kyllä nukkui kaikki muut paitsi paistaja!

Joulupäivällinen oli runsas. Ihana, luminen sää päästi meidät ulkoilemaan ja pulkkamäkeen. On kyllä vähän ähky.

Joulun ruuista ajattelin jakaa uuden jälkiruokakokeilun, enkelikakun ohjeen. Poimittu Glorian ruoka & viini 8/2011 lehdestä.

Joulun enkelikakku

Laita uuni kuumenemaan 140 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka, tai vuoraa leivinpaperilla.

Sekoita 3 3/4dl erikoisvehnäjauhoja, 2tl vaniljasokeria, 1½tl leivinjauhetta, ½tl kardemummaa ja ½tl suolaa keskenään. Raasta joukkoon vielä luomu sitruunan kuori. Jätä jauhoseos odottamaan.

Tee marenkipohja taikinalle, vaahdota 5 kananmunan valkuaista napakaksi vaahdoksi, lisää 2½dl sokeria koko ajan vatkaten ja  jatka vatkaamista kunnes vaahto on jämäkkää. Sekoita jauhoseos ja 1dl täysmaito vaahdon sekaan parissa erässä, lastalla käännellen. Älä enää vatkaa. Kaada kakkuvuokaan ja tasoita pinta.

Paista noin 60 min uunissa. Älä avaa luukkua välillä, mutta tarkista tikulla kypsyys ja tarvittaessa jatka paistoaikaa. Mikäli pinta meinaa tummua, peitä se leivinpaperilla. Jäähdytä paistamisen jälkeen.

Irrota kakku vuokasta. Pese vuoka, ja vuoraa se kelmulla. Nosta kakku vuokaan ja pistele siihen reikiä terävällä veitsellä, näitä saa olla aika reilusti ja tasaisesti pitkin kakkua.

Sekoita 2dl täysmaito ja 3 1/3dl kahvikermaa (minä laitoin 3dl täysmaitoa ja vajaa 2dl kuohukermaa) ja 1rkl  hunajaa. Valuta kostutus kakun päälle parissa, kolmessa erässä. Joo, kostutusta on tosiaan runsaasti! Nyt kakku saa tekeytyä vähintään 3h, tai vaikka seuraavaan päivään.

Ennen tarjoilua tee kuorrutus; ohjeessa oli 300g ranskankermaa, 3rkl tomusokeria ja 2tl vaniljasokeria vaahdotetaan napakaksi ja kakku kuorrutetaan. Ihan ok, mutta seuraavalla kerralla teen kuorrutteen Mascarpone juustosta. Päälle koristeeksi oli suositeltu tuoreita viikunalohkoja ja marinoituja pähkinöitä ja karpaloita. Laitoin viinirypäleitä ja mandariinilohkoja. Ei meidän kaupasta viikunoita saanut, pähkinäallergia rajoittaa ja karpalot kelpaa vain minulle. Tähän varioisin jatkossa jotain ihanaa valkosuklaasta, ja muulloin kuin jouluna jättäisin kardemumman pois...

Eli hyvää oli ja tämä kakku sai ajatukset lentämään seuraaviin kakkuihin

P.s. lapsukaisten unirytmin sekoittaminen yökirkolla tuntuu välillä hullun hommalta. Kirkon tunnelmasta nautti kaikki, pienin nukkuikin makeasti. Lapset ymmärtää odottamisen vaihtumisen juhlaksi, juhlan erityisyyden. Ja mikäs sen mukavampaa kuin juhlia yöllä kirkon jälkeen yhdessä perheen kanssa suklaalla ja limpparilla? Syykin on hyvä, Kristuksen syntymäjuhla!