Kasvisten kannalta tämä kevättalvi on suomessa hieman ankeaa aikaa. Kotimainen tuorevalikoima on aika rajoittunut. Vaikka lennellyttä ruokaa tulee syötyä, niin lähituotettuja kauden kasviksia suosisi mielellään. Pilkottuja porkkanoita on syöty useampi kilo ja kaalia monessa muodossa. Sitten on turvauduttu myös säilykkeisiin, niin ennakoiva en nimittäin ole että tänne voisi pavut kuivatavarana ostaa.

Meillä oli jo ennen paastoa kokeilu syödä selvästi vähemmän hiilihydraatteja kuin tavallisesti. Tämä jatkui sitten paastoonkin (täysjyvä pasta ja ruisleipä maistuvat kyllä, ja blinit ennen paastoa!) ja olemme huomanneet että papujen taipumus ”elää vielä suolistossa” on huomattavasti pienempi, jos mukana ei ole hiilihydraatteja ja hiivaa. Ympäristöteko siis tämä ruuan venkslaaminenkin. 

Lempi keittokirjailijattareni on Marianne Kiskola ja tämä hänen papusalaattinsa on kokeilemisen arvoinen.

Tulinen kaneli-papusalaatti:

3dl sekalaisia säilykepapuja, 3 keltaista tomaattia, 1-2tl hienonnettua (habanero)chiliä, 1 oranssi paprika, 1 punasipuli, 1 pieni sipuli, 0.5tl hienoa merisuolaa. Kastike 2tl kanelia, 1tl raakaruokosokeria, 2 limen mehu,  0,5tl hienoa merisuolaa

Kuutioi tomaatit, silppua chili, ripottele suola ja anna maustua. Lisää paprika paloiteltuna ja sipulit siivuina, ja pavut muuten vaan. Sekoita kastikeainekset ja sekoita salaattiin.

Maistui hyvältä vaikkei mulla noi värit menneetkään ihan noin…

Saman keittokirjailijattaren linssiohjeista tämä on ehdottomasti myös jakamisen arvoinen.

Dahl punaisista linsseistä:

3dl punaisia linssejä, 1l vettä, 1tl merisuolaa, 1tl kurkumaa, 1 valkosipulinkynsi. Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja laita kiehumaan kattilaan suolan, valkosipulinkynnen ja kurkuman kanssa. Keitä 20-30min.

2rkl voita tai margariinia, 1 sipuli, 1tl garam masalaa, ½tl inkiväärijauhetta, 1tl jauhettua korianteria, ½tl cayennen pippuria, 1tl merisuolaa. Kuori ja silppua sipuli, kuullota voissa mausteiden kanssa miedolla lämmöllä linssejä odottaessa.

Valuta linsseistä ylimääräinen vesi, sekoita sipuliseos linsseihin ja anna vetäytyä hetki.

Aivan ihanaa vaikka naan-leivän päällä. Mulla oli sekaisin vihreitä ja punaisia linssejä, kun punaiset loppui kesken, ja teen ehkä seuraavan vihreistä kokonaan ja jätän kurkuman pois. Riippuu minkä väristä ruokaa tekee mieli.

P.s. kahviherneet kulhossa pöydällä maistuu naposteltavana ruokaa odotellessa. Tapa tuli poimittua puiston toisella puolen asuneelta intialaiselta perheeltä nuorimmaisen ollessa vielä taaperoinen. Uusi tuttavuus ruokapöydässä maistui lapsillekin, kun leikkikaverit niitä kävi jatkuvasti napsimassa :-)