Tämä ruoka sopii hyvin jämäkalasta tehtäväksi. Täällä myydään pakastettuja kalafileitä pusseissa, eikä kappalemäärä tietenkään ikinä sovi tismalleen ruokailijoiden määrään. Pussin pohjalle jääneet palat eivät usein riitä isommaksi ruuaksi. Niiden käyttämiseksi kehittelin tämän pannun, jota on tullut sovellettua jo monta kertaa.

 

Yksi tai kaksi pakastettua kalapalaa/-filettä

Annos jotain muita mereneläviä, esim. simpukkatölkki tai katkarapuja

Kasvis- tai kalalientä

Tavallista riisiä

Iso porkkana tai kaksi tavallista

(yksi tai kaksi fenkolia)

Sitruuna

Oliiviöljyä

Suolaa ja pippuria

Mahdollisesti suosikkiyrttimaustettasi (timjami on aika hyvä)

Tuoretta tilliä tai persiljaa

 

Kuori ja paloittele porkkana(t.) Laita ne riisin kanssa kiehumaan vahvaan kasvis- tai kalaliemeen paketin ohjeen mukaan. Porkkanapalat kannattaa täsmätä sen kokoisiksi, että keittoaika on riisin kanssa suurinpiirtein sama. Veden määrää ei tarvitse lisätä.

Paista isolla pannulla isohkoja kalapaloja, mausta suolalla ja pippurilla. Käytä myös muut merenelävät nopeasti pannulla (tai paistat tietenkin oikeasti, jos ne ovat raakoja). Siirrä sivuun odottamaan. Katso ettei pannulla jää pieniä paloja kärisemään, sillä paistorasva käytetään ruokaan.

Jos käytät fenkolia, leikkaa siitä noin sentin paksuisia, koko kasvin kokoisia siivuja. Paista siivut kevyesti pannulla ja mausta suolalla ja sitruunamehulla. Laita nekin sivuun odottamaan.

Nyt porkkanariisin pitäisi olla valmista. Kaada se pannulle ja sekoita paistoöljyyn. Mausta tarpeen vaatiessa lisäsuolalla, pippurilla ja jollakin yrttimausteella.

Sekoita riisipannuun varovasti kalapalat ja merenelävät, asettele fenkolisiivut kurkkimaan kauniisti ruuan seasta. Purista koko homman päälle tuoretta sitruunamehua. Viimeistele ripottelemalla päälle tuoretta tilliä tai persiljaa ja rouhaisemalla myllystä mustaa pippuria. Tämän kokoamisvaiheen voi tehdä myös laakeaan kulhoon, jos ruoka ei uhkaa jäähtyä liikaa. Tulos on tietenkin esteettisempi :)

Guten Appetit!