Kaikki aidot curry-kokit sulkekaa silmänne: nyt tulee keltanokan sörsseleitä. Aion mennä intialaisen kokkaamisen kurssille heti, kun saan tilaisuuden, mutta siihen asti pitää pärjätä näin.

Tähän ruokaan tarvitaan erilaisia kurpitsoita, meillä suosikit ovat: butternut squash, tavallinen pumpkin ja marrow. Jokainen joutuu soveltamaan saatavilla olevien vihannesten mukaan.  Marrow on korvattavissa isolla kesäkurpitsalla, vaikka kesäkurpitsa onkin maultaan voimakkaampi. Kurpitsojen puutteessa peruna ja kukkakaali toimivat hyvin kasvis curryssä. Samoin kurpitsa ja tuore pinaatti yhdistelmä.

Kurpitsat kannattaa ottaa esille ja pilkkoa ennen kuin alkaa kuumentamaan öljyä ja friteeraamaan mausteita. Muuten käy helposti niin, että mausteet kärähtää, kun etsii jotain jääkapista tai kaivaa kurpitsasta siemeniä.

Vaihe 1

  • Koko reseptin lukeminen
  • Kurpitsoiden puolittaminen ja siementen poistaminen
  • Kurpitsojen kuoriminen ja kuutioiminen
  • Punaisten linssien huuhtelu ja valuttaminen siivilässä
  • Sitten tulen äärelle

Vaihe 2

Auringonkukka- tai rypsiöljyä

2 sipulia

Pari valkosipulin kynttä

Parin sentin pala tuoretta inkivääriä

Yksi tuore chili tai pieni teelusikallinen hiutaleina

1tl jauhettua korianteria tai korianterin siemeniä

1tl kuminaa tai juustokuminaa

1tl kurkumaa (jos haluaa kirkkaan keltaista väriä, makua se ei anna)

2tl garam masala jauhetta

  1. Aloita sipulilla ja öljyllä. Sipulin hidas ruskistaminen öljyssä vie aikaa, mutta antaa currylle täyteläisemmän ja syvemmän maun. Siis kuullota sipulia öljyssä miedolla lämmöllä kunnes se on muuttunut ruskeaksi.  Vahtaa ettei sipuli pala (jopa 15-20min)
  2. Jos osa mausteista on siemeninä ja ne pitää paahtaa ja jauhaa, tämä on hyvä tehdä sipulia odotellessa. Laita mausteiden siemenet tosi pieneen kasariin tai metallikauhaan (jos kokkaat kaasuliekillä). Paahda hellan tai liekin päällä liikutellen kunnes siemenet alkavat poksahdella. Siirrä ne sitten mortteliin ja jauha. Sipuli on saanut väriä ja mausteet ovat valmiina, jauhettuna, puristettuna, raastettuna tai palasina.

     
  3. Lisää valkosipuli ja inkivääri, friteeraa 1 minuutti.
  4. Lisää jauhetut mausteet ja friteeraa taas minuutti.
  5. Tässä välissä ei kannata aikailla, vaan ojentaa jo toinen käsi kurpitsakulhoa kohti…

Vaihe 3

Kolmen sortin kurpitsaa, valmiina kuutioina

1,5-2dl punaisia linssejä

Purkillinen tomaattimurskaa

Tomaattipurkillinen vettä

Tuoretta korianteria

  1. Lisää kurpitsat ja sekoita mausteisiin
  2. Lisää linssit ja sekoita ne mukaan
  3. Lisää tomaattimurska
  4. Lisää tomaattipurkin huuhdevesi
  5. Sekoita kevyesti ja jätä porisemaan miedolla lämmöllä kannen alla
  6. Pilko tuore korianteri, joka lisätään aivan lopuksi, kun vihannekset ovat pehmeitä.

Riisin valmistuttua tarkastetaan currystä maku ja lisätään vähän suolaa, jos nyt tosiaaan tarvitsee. Sitten lisätään vain reilusti tuoretta korianteria juuri ennen tarjoilua, mutta ei ihan kaikkea, nimittäin...

 

Tarjoillaan luonnonjogurtin ja lopun tuoreen korianterin kanssa.

 

Kardemummariisi

Riisiksi käy erityisen hyvin basmati tai jasmiini riisi.

Seuraa riisin keittämisen perusohjetta. 

Laitettuasi riisin veteen, ripottele päälle 4-6 kokonaista kardemumman palkoa tai teelusikallinen jauhettua kardemummaa. 

Kypsennä tiiviin kannen alla. 

Valmis kardemummariisi tuoksuu ihanalta.

 

Hyvää ruokahalua!