Tuntuuko jostain muustakin että vastahan se joulupaasto loppui?

Minun ei kyllä pitäisi valittaa, sillä paastoamme edelleen vain miedosti. Vähennämme lihan käyttöä, teemme enemmän kasvisruokaa, mutta maitotuotteita käytämme päivittäin ja kananmunia ja kalaakin usein. Karkkeja ja herkkuja meillä ei syödä onneksi paljoa muutenkaan, korkeintaan sunnuntai-iltapäivällä jonkinlaista kakkua tai piirakkaa.

Joku aika sitten bongasin luomuruokalehdestä tämän salaatin, josta tykkäsimme tosi paljon. Italialaisesta keittiöstä tuttu rucola on täällä Etelä-Saksassakin ikivanha hyötykasvi, saksalaiselta nimeltään "Rauke". Nykyään Rauke-nimeä käytetään erityisesti puolivillinä puutarhoissa rehottavasta versiosta. Kaupasta saa mehukkaammaksi jalostettuja lajeja, joista käytetään italialaista (coolimpaa?) nimeä.

 

n. 150 g rucola-salaattia (tai muuta voimakkaan makuista salaattia)

1 omena

1 appelsiini

kourallinen kuorittuja saksanpähkinöitä

4 rkl sitruuna-, appelsiini- tai omenamehua

1 rkl suosikkiöljyäsi (oliivi- ja pähkinäöljy käy ainakin)

sokeria, suolaa, pippuria myllystä

(parmesaanilastuja päälle, jos haluat)

 

Omena leikataan ohuiksi viipaleiksi ja jos jaksat niin fileoi appelsiinilohkoista väliseinät pois. Saksanpähkinöitä kannattaa murskata vähän pienemmiksi, muttei kuitenkaan murusiksi. Palojen koko on tietysti makuasia. Minä katkaisen rucolan lehdet yleensä vain kerran kahtia ja pidän muut palat keskisuurina. Fileoidut appelsiinilohkot hajoavat jonkin verran sekoitettaessa.

Jos kostukkeena käyttää sitruunamehua, tulee salaatista varsin kirpakka. Vähemmän happaman tuloksen saa appelsiinimehulla ja miedoimman omenamehulla. Kannattaa vähän katsastaa miten hapokkaita talosta löytyvät hedelmät ja mehut ovat ja valita sen mukaan. Tarvittaessa voi liuottaa mehuun sokeria jo ennen salaattiin sekoittamista. Joka tapauksessa happoja on tässä salaatissa niin paljon, ettei etikkaa tarvita.

Annos riittää yhdelle lounaaksi, kahdelle täyttämään lautasen toisen puolen ja neljälle lisukkeeksi jos muutakin ruokaa on reilusti.

Guten Appetit!

Saksan sisko