Paastoon valmistautuminen on edennyt ja tänään oli Tuomiosunnuntai. Päivää kutsutaan myös lihapyhälaskuksi, sillä tänään luovutaan liharuuista, vaikka paasto alkaakin vasta viikon päästä. Teimme eilen poropataa ja juuresmuusia lisukkeineen ja annoksesta tuli varsin herkullinen ja tasapainoisen makuinen. Ystävien seura teki siitä vielä parempaa! 

Poro-suppilovahveropata (4:lle aikuiselle ja parille pienisyömäiselle lapselle)

600-750g poron paistia, leikataan kuutioiksi ja paistetaan lihapalojen pinta kiinni pannulla pienissä erissä kirkastetussa voissa tai öljyssä ja laitetaan pataan. Päälle ripotellaan 1rkl vehnäjauhoja (gluteiinittomaan jättäisin vain jauhot pois). Tipauta pataan 3-4 valkosipulinkynttä, kolme oksaa rosmariinia ja kunnon nippu tuoretta timjamia varsineen, 3 pientä sipulia puolitettuina, noin desi kuivattuja suppilovahveroita, 8 kokonaista mustapippuria ja murustele reilu puolikas lihaliemikuutio. Peitä vedellä ja jätä porisemaan hiljaisella lämmöllä kannen alla noin 2 tuntia.

Tässä välissä on aikaa kattaa pöytä, valmistaa jälkiruokaa tai sitten tehdä salaatti odottamaan.

Ja sitten jatkaa aterian lisukkeiden tekemistä.

Kuori reilu kilo jauhoisia perunoita ja lohko isoiksi paloiksi, keitä kypsäksi suolatussa vedesä. Kuori 4 porkkanaa ja  2 pientä palsternakkaa ja laita kiehumaan eri kattilaan. Soseura kypsät juurekset sauvasekoittimella ja survo kypsät perunat muusiksi. Sekoita muusi ja juuressose, mausta valkopippurilla ja muskottipähkinällä, halutessasi myös parilla ruokalusikallisella smetanaa/voita/kermaa.

Juureksia kuoriessa kuori myös puoli kiloa pieniä punajuuria. Lohko, lorauta päälle reilusti hunajaa, vähän oliiiviöljyä ja ripotellen sormisuolaa ja rosmariinia. Paista uunissa noin 200 asteessa 30-40min, eli kunnes ovat pehmeitä.

Tee vielä tuoresalaatti jos et aiemmin ehtinyt, ja punajuurille kastike. Notkista 2dl jugurttia, sellaista täysrasvaista :-). Lisää ripaus sormisuolaa ja sokeria, ja pari ruokalusikallista juuri raastettua piparjuurta ja sekoita.

Sitten vain kurkistat pataan, toteat ihanan tuoksun, poimit pois rosmariinin oksat ja timjaminipun ja viet tarjolle pöytään.

Kaikki ruuat pöydässä? lautasliinat taiteltu? Syömään!

P.s. odottaako joku blinejä? seuraava postaus sitten siitä.