Ihana pääsiäinen!

Ihana auringon paiste, ystäviä, suklaata, viiniä, lammasta ja poroa!

Pääsiäsimenu, olkaa hyvät!

Pääsiäisen poropaisti

2-3kg poron paisti, laitapakkasesta suoraan uuniin (125 astetta) tunniksi, astiaksi sopii syvä uunipelti tai iso uunivuoka. Otetaan pois, tökitään reikiä paistiin ja laitetaan niihin valkosipulinkynsiä puoliksi leikattuina. Älä pelkää että menee liikaa, toimii tosi hyvin. Laita uunipellille 5-7dl lihalientä, ja hieno vielä paistin päälle merisuolaa ja mustaa pippuria (rosmariini lisäoptiona). Palauta koko komeus uuniin ja anna paistua noin 2 tuntia. Valele paistia välillä lihaliemellä ja lisää vettä pannulle ettei kuivu. Laita täsä vaiheessa lihalämpömittari ja nosta uunin lämpötila 175 asteeseen. Paista kunnes sisälämpötila on 50 astetta jos haluat kunnolla punertavan paistin, 55-57 jos haluat kypsemmän. Menee n1-1,5h. Lämpötila nousee uunista oton jälkeen vielä kymmenisen astetta. Minusta liika kypsyys ei ole paistille eduksi.

Roast potatoes

Jauhoisia perunoita, rosamundaa vaikka, syöjien tarpeen mukaan. Kuori ja pilko isoiksi paloiksi. Laita kylmään veteen ja keitä 3-6min siitä kun vesi on alkanut kiehumaan perunoiden koosta riippuen. Kaada vesi pois ja jätä kansi auki että perunat kuivuu. Palauta kansi ja hölskytä reilusti, perunoiden pinnan on tarkoitus mennä rikki. Tämän jälkeen ripottele perunoille vähän vehnäjauhoja ja ravista uudelleen että leviää tasaisesti. Perunoita valmistellessa lämmitä uuni 175 asteiseksi. Laita oliiviöljyä uunivuokan pohjalle (tai syvän uunipellin jos perunoita on paljon, ne eivät saa jäädä päällekäin) n 0.5cm kerros ja kuumenna se uunissa tiriseväksi. Ota vuoka uunista ja kaada perunat öljyyn ja pyörittele kuumassa rasvassa. Ripottele päälle hienoa merisuolaa ja laita perunoiden päälle rosmariinin oksia. Palauta uuniin ja paista 1.1,5h riippuen taas perunoiden koosta.

Anjovis-kanamunat

Keitä syöjien verran munia. Puolita ja ota keltuaiset kulhoon, lisää kulhoon hienoa punasipulihakkelusta, tillisilppua ja kananmunien määrä anjovisfileitä silputtuna, ja pari pyöräytystä pippurimyllystä. Sekoita ja täytä seoksella munanpuolikkaiden "kuopat". Kapris tuon anjoviksen tilalta voisi toimia myös.... pitänee kokeilla.

Tsatsiki

Pieni kurkku tai vähän vajaa kurkku on iso, kuori ja raasta, laita valumaan siivillään. Ripota päälle vähän suolaa ja laita paino. Raasta 1-2 valkosipulinkynttä. Sekoita kulhoon 2-3dl turkkilaista jugurttia (rasvaa 10%), sekaan valutettu kurkkuraaste ja valkosipuli. Vähän suolaa, vähän sokeria, loraus oliiviöljyä ja puristus mehua sitruunan puolikkaasta. Sekoita, maista, koristele baliskan lehtiruusukkeella ja oliiveilla. Jos käytät laihaa jugurttia, niin tarvitse noin desin enemmän ja valuta 1-2h vaikka kahvinsuodattimessa.

Paisti oli oikein herkullista ja mureaa. Perunat ihanan rapeita!

Perunat tein tällä ohjeella ensimmäistä kertaa, täytyy kokeilla alkuperäisellä hanhenrasvalla tehtynä myös. Pienet suupalat kanamunista  ja tsatsiki täydensivät ateriaa. Nautimme ruuan kanssa Mendozan alueen Malbec punaviiniä. Sopi, mutta ehkä valitsen jonkun toisen seuraavan kerran.

Totisesti nousi!

p.s. juhlakausi jatkuu vielä 40 päivää. Paastoaikoja kirkkovuoteen kuuluu muitakin. Ruokakuulumisia paastosta ja juhlasta pyrimme kirjoittelemaan ympäri vuoden.